Mijn eerste broodje! 16 juni

Ok… Ik hoef even niet te werken dus ik ben gaan googelen naar recepten voor zelfgemaakt brood. Eerst maar iets heel makkelijks proberen.

klik hier voor het eerste recept wat ik gebruikt heb

Manlief naar de Albert Heijn gestuurd en een zak volkorenmeel en gist laten kopen. Ik kan aan de slag.

Vol enthousiasme weeg ik de ingrediënten af en ben ik overtuigd van dit fantastische plan. Ik maak even een lekker broodje, zo moeilijk kan het niet zijn…

Pfff! Dat kneden is echt heel zwaar! Ik blijf op de klok kijken, nog een minuut.. en nog een minuut… Ik kan begrijpen waarom ouderwetse bakkers er altijd zo groot en sterk uitzagen.

Nu moet het deeg rijzen. Op een warme, vochtige plek. Hoe kan ik dat realiseren in mijn appartementje met twee kleine oventjes; een Ikea combi-magnetron oven en een klein oventje van 80 euro bij de Blokker 6 jaar geleden. Ik heb een ‘goed’ idee! Ik zet de oven aan op 50 graden Celsius en zet hem uit voordat het deeg erin gaat. Het deeg leg ik in een metalen mengkom afgedekt met een vochtige theedoek en laat het rijzen.

Eenmaal afgebakken in mijn mooie kleine Blokker oventje ziet het er niet slecht uit voor een eerste poging vind ik zelf. Warm is het ook best lekker. Mijn man knikt ook braaf dat hij het lekker vindt. Hij zegt voorzichtig dat er vast nog het een en ander beter kan, maar zeker niet slecht voor een eerste keer. Ik ben benieuwd wat de kinderen vinden morgenochtend vroeg.

  Oh oh.. de eerste reactie is niet best. Ik moet eerlijk toegeven… ik ben het eigenlijk wel met ze eens. Het brood is inmiddels behoorlijk droog geworden en het valt uit elkaar. Zoals op de foto te zien is, is het brood niet goed gerezen en de structuur is gewoon echt niet luchtig genoeg.

Dit moet ik anders aanpakken! Ik ga verder met googelen en zie al een paar dingen die ik fout gedaan heb:

– Het kneden was niet goed genoeg, dus dat moet langer en beter.

– Een metalen mengkom is niet goed om in te rijzen, plastic zou beter moeten werken.

– Een te warme temperatuur zorgt voor verstoring van het rijzen. Dus niet meer in de oven, maar op een andere plek.

Meer kneden? Dat ga ik niet redden met mijn handen. Ik ga een mixer met deeghaken kopen en dan probeer ik het morgen nog een keertje!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s